Taitoatlas
Taitoatlas

Etusivu - Blogi - Taitoc-konseptin filosofia


14.09.2017 | Taitoc-konsepti

Taitoc-konseptin filosofia

Lasten ja nuorten liikuntatottumukset ovat muuttuneet ja valitettavasti liikkumisen määrä ja sisältö ovat jääneet vajaiksi, mikä on johtanut yleisten liikuntataitojen heikkenemiseen. Tämä on johtanut siihen, että eri lajien harrastaminen ja eri lajeista nauttiminen on haasteellista. Esimerkin kautta pääsemme kiinni ongelman ytimeen. Monessa muussa elämän osa-alueessa toiminnan keskeiset työkalut opetetaan ja niiden käyttöä ohjataan oikeaan suuntaan niin, että haasteet kasvavat vähitellen. Tällöin on mahdollista kehittää osaamista haasteiden kasvaessa. Musiikissa harjoitellaan nuotit, matematiikassa numerot sekä äidinkielessä kirjoittamiseen ja lukemiseen vaadittavat kirjaimet opetetaan huolellisesti läpi. Sen jälkeen aletaan opetella niiden käyttöä ja soveltamista. Liikkumisessa ja eri lajien harrastamisessa tätä ei ole ennen tarvinnut miettiä, koska lasten ja nuorten monipuolinen liikkuminen on jo hyvin pitkälle varmistanut tarvittavat edellytykset, joiden kautta on ollut helppo päästä kiinni eri lajien harrastamiseen. Maailma on muuttunut ja omaehtoinen liikkuminen on vähentynyt siinä määrin, että tarvittavat liikkumisen työkalut ovat heikentyneet.

Eri lajeilla on eri vaatimukset, mutta kaikki lajit rakentuvat kuitenkin motoristen perustaitojen päälle. Jos musiikissa pohjan luo nuotisto ja matematiikassa numerot, niin liikkumisen osalta voidaan puhua liikepankista. Sen tärkeyttä ei voi olla korostamatta. Yksilöllinen liikepankki antaa mahdollisuuden liikkua ja harrastaa eri lajeja, kunhan se sisältää tarvittavat liikemallit. Yleisesti kuulee paljon puhuttavan monipuolisesta harjoittelusta, mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa ja miten sellaista toteutetaan siten, että kaikki tarvittavat kokonaisuudet tulevat huomioitua? Taitoc-konseptin keskeinen tavoite on vastata näihin kysymyksiin. Taitoc-konsepti ohjaa ja opastaa tunnistamaan liikepankin keskeiset sisällöt. Se opettaa periaatteet, joiden kautta harjoittelusta tulee innostavaa ja mukavaa. Se myös tukee kehittymistä koko oppimisen polun aikana.

Taitoc-konsepti perustuu oppimisen riemuun ja liikunnan kipinän sytyttämiseen. Jo yksi opittu uusi liikemalli ja siitä syntynyt riemu voi kantaa koko loppuelämän ajan. Tämän vuoksi Taitoc-taitovalmennukset tarjoavat yksilöllisiä haasteita, joiden kautta jokaisella on mahdollista onnistua ja kokea oppimisen elämyksiä monipuolisen taitovalmennuksen parissa. Konsepti etenee järjestelmällisesti kohti uusia haasteita ja vaatimuksia. Taitomestari-arvionti mahdollistaa kehittymisen arvioinnin ja antaa tarvittavat tiedot oikeiden harjoitteiden valitsemiseen.

Taitoc-polun läpikäyneet voivat olla varmoja, että tulevaisuus tuo tullessaan paljon mahtavia kokemuksia ja riemun tunteita liikunnan parissa.Kirjoittaja

Olli Cajan

Taitoc-konseptin kehittäjä ja kouluttaja

Taitovalmentaja

olli.cajan(at)santasport.fi

 

Viimeisimmät kommentit