Matti Ländén – Fysioterapeut

Färdighetsträning som en del av ett annat träningsprogram är ett utmärkt sätt att bibehålla och förbättra sin förmåga att fungera oavsett ålder.

Färdighetsträning är till nytta för alla åldrar!

Det är ett känt faktum att vid trettio års ålder börjar en nedgång i fysisk kondition och därmed även en nedgång i funktionsförmågan. Hur snabbt försämringen är påverkas av ärftlighet, livsstil och speciellt mängden och kvaliteten av fysisk träning. Fysisk kondition består av uthållighet, styrka, snabbhet, rörlighet och skicklighet.
Tyvärr händer det ofta att ju fler kilometer som samlas, minskar mängden mångsidig rörelse, farten blir långsammare och effektiviteten minskar. Ofta är träningen mer slumpmässig och av uthållighetskaraktär. Det är mycket bättre än ingenting, men om vi vill bibehålla vår förmåga att fungera när vi åldras, bör även andra områden av fysiska egenskaper tränas, såsom styrka, rörlighet, snabbhet och skicklighet! Regelbunden färdighetsträning upprätthåller/förbättrar rörligheten, stödjer upprätthållandet av styrka och hastighet. Med färdighetsträning behåller de äldre sin smidighet och elasticitet; trappan är lättare använda, lättare att sätta sig i bilen, däcken är lättare att byta, lättare att stiga upp ur sängen osv.

Färdighetsträning kan smidigt kombineras som en inledande uppvärmning innan längdskidåkning, innan ett gympass, en stavgångsrunda eller göras som en enskild träning. Det var ett stort nöje att tillsammans med Olli Cajan få bygga upp Taitoc For Life -helheten för seniorer. Titeln för arbetet döptes till ”Återuppbyggande färdighetsträningsprogram för tidigare ungdomar”. Färdighetsträning som en del av ett annat träningsprogram är ett utmärkt sätt att bibehålla och förbättra sin förmåga att fungera oavsett ålder.

Matti Ländén
Fysioterapeut
Yrkeslärare
Arbetshälsocoach, arbetsledare-utvecklare-coach
A-tränare, PT FiSaF kv. certifikat