Matti Ländén

Taitoharjoittelu osana muuta fyysisen harjoittelun kokonaisuutta tukee loistavasti toimintakyvyn säilyttämistä ja kohentamista iästä riippumatta. Tunnettu tosiasia on, että ihmisen elämänkaaressa noin kolmikymppisenä alkaa fyysisen kunnon alamäki ja sitä kautta toimintakyvyn aleneminen.

Taitoharjoittelusta hyötyvät kaikenikäiset!

Tunnettu tosiasia on, että ihmisen elämänkaaressa noin kolmikymppisenä alkaa fyysisen kunnon alamäki ja sitä kautta toimintakyvyn aleneminen. Alamäen jyrkkyyteen ja vauhtiin vaikuttavat perimä, tietysti elämäntavat ja erityisesti fyysisen harjoittelun määrä ja laatu. Fyysinen kunto koostuu kestävyydestä, voimasta, nopeudesta, liikkuvuudesta ja taidosta. Valitettavan usein käy niin, että kilometrien karttuessa liikkumisen määrä vähenee, tahti hiipuu ja vaikuttavuus heikkenee. Usein liikunta on sattumanvaraista ja kestävyystyylistä liikuntaa -hyvä, että edes niin! Mutta, jos haluamme säilyttää toimintakykymme myös iän karttuessa, tulisi muitakin kunnon osa-alueita harjoittaa; voimaa, liikkuvuutta, nopeutta ja taitoa! Säännöllinen taitoharjoittelu ylläpitää/parantaa liikkuvuutta, tukee voimatasojen säilymistä sekä nopeutta. Toki näiden kolmen osatekijän harjoittelu spesifisti parantaa lopputulosta. Taitoharjoittelulla ikääntyväkin säilyy ketteränä, elastisena liikkujana; portaat kevyemmin, autoon sujuvammin, renkaiden vaihto vaivattomammin, vuoteesta ylös notkeammin….

Taitoharjoittelun voi sujuvasti liittää alkuverryttelyksi hiihtolenkille, kuntosaliharjoitteluun, sauvakävelylenkkiin tai toteuttaa omana harjoitteena. Oli suuri ilo rakentaa Olli Cajanin kanssa ikääntyville suunnattua Taitoc For Life kokonaisuutta, jonka työnimenä meillä oli ”Entisten nuorten taidonpalautusohjelma”. Taitoharjoittelu osana muuta fyysisen harjoittelun kokonaisuutta tukee loistavasti toimintakyvyn säilyttämistä ja kohentamista iästä riippumatta.

Matti Ländén
fysioterapeutti
Ammatillinen opettaja (reservissä)
työhyvinvointivalmentaja, työnohjaaja-kehittäjä-coach
A-valmentaja, PT FiSaF kv. sertifikaatti